IMG-6602.JPG

Anne's Aktier


Anne´s aktier vol 41. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne bytter togbilletten til juleferien ud med en aktie

Selv i juletiden er Anne i gang med at spare kreative steder.

Hun har sørget for at få et lift til Aarhus, hvor vi skal holde jul. Anne skal afsted før mig, og havde planlagt at tage toget. Men den plan blev åbenbart lavet om. 

 - Vil du køre mig til Søborg kl. 8 lørdag morgen? Så kan jeg nemlig få et lift til Aarhus helt gratis. Min søde eks-svoger har tilbudt at jeg kan køre med og han laver ovenikøbet kaffe til turen. 

- Ud over at slippe for DSB på årets mest travle rejsedag, så sparer jeg både en togbillet - og kaffen til turen. Det er da lige til en aktie eller to. Så det har jeg sagt ja tak til. Det er jo fantastisk.

Jeg undres stadig over Anne. Før i tiden valgte Anne aldrig noget ud fra omkostninger eller økonomi, men i øjeblikket virker det som om, at det er med i alle hendes overvejelser. Det er ret fantastisk, men jeg bliver også lidt forvirret gang på gang. Det gør jeg naturligvis mit bedste for at skjule.  

Jeg vil køre Anne til Søborg med et stort smil på læben og med en indre tanke om at julen starter godt.

 
IMG-9943-2.jpg

Anne´s aktier vol 40. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne raser over gavepapiret

Annes julesysler rummer mange interessante aspekter. Blandt andet køber og giver hun hver jul 23 gaver. Jeg gentager - 23 gaver!

Hun elsker at give gaver. Faktisk så meget at vi andre må vige pladsen omkring juletræet - og sofaerne - og bordene ….og….

I år har hun heldigvis besluttet, at selvom det ganske vist vender op og ned på indretningen, så skal vores husholdningsbudget ikke ødelægges – ikke helt i hvert fald. 
Hun har derfor været kreativ og fundet på én gave der går igen i mange forskellige udgaver. Indrømmet. Den er faktisk både smuk og personlig og så koster den ikke så meget. 

Vi har samlet granitstykker på vores jævnlige bornholmerbesøg og Anne har desuden købt nogle rigtig flotte fade i Storms Rum, som ligger lige uden for Nexø. Nu har vi så gaver overalt i huset. 

Det er meget ”hyggeligt”, siger Anne. Og det er det faktisk også, for jeg er selv ret vild med alt hvad der har med jul at gøre. Jeg kan faktisk ikke få nok af julemusik, julebag, julepynt og alt andet der handler om jul og Anne er heldigvis som mig - så vi juler igennem. 

Der er kun en lille slange i paradiset - gavepapiret - som har fyldt en del i vores hverdag de sidste uger.

- Det er helt vildt. Jeg har lavet smukke gaver der er billige og som jeg glæder mig til at give, og så er det lige før at gavepapiret ødelægger hele fornøjelsen og budgettet, fordi det er virkelig dyrt, forklarer Anne.

- Jeg har lige købt endnu en rulle til 20 kr. og der er måske 2 meter i den. Det er jo en joke. 

Det koster altså over 20 kr. at pakke 2-3 gaver ind og vi har måske 30 der skal pakkes ind, forklarer Anne, mens hun står over bordet og forsøger at skære saksen igennem papiret i et hug. 

- Det er næsten lige som at gå i banken - man køber noget som ser godt ud udenpå, men som indeni slet ikke er som man forventede. 

Anne har derfor gået rundt om alle gaverne i mange dage, men i dag kom hun hjem helt glad. Hun havde været i IKEA for at købe en af de sidste gaver og her har hun også købt gavepapir. 

- Se Karsten, jeg er bare vild med IKEA. Deres papirruller koster det samme som i supermarkederne. Forskellen er bare, at her får man altså 7 meter papir og ikke de skaldede 2 meter man får andre steder. Tænk sig et sted hvor kan få meget mere end billige møbler og lækre kødboller. 

Julefreden er i hus. Nu er Anne endelig igang med at pakke de sidste gaver ind og med et veltilfreds smil på læben - og med høj julejazz i baggrunden. Og jeg går og takker IKEA i mit stille sind.

IMG-0569-2.jpg
IMG-0566-2.jpg

Anne´s aktier vol 39. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne vil have en aktie i julegave 

Det er nu kommet så langt, at Anne har ønsket sig tre forskellige aktier i julegave.

- Vi er da så gamle at vi ikke rigtig ønsker os noget, er du ikke enig? Sådan startede Anne en samtale forleden. Så jeg har tænkt at ønske mig en aktie i julegave. Er det ikke er god ide?

- Og der skal jo være lidt at vælge imellem, så jeg har noget spænding før højtiden, siger Anne - imens hun lægger sin ønskeseddel foran mig. På sedlen står der bl.a. aktier fra Solar B og mere Tivoli.

Jeg tænker at det godt nok er lidt fesent, at give sådan en gave. Skal den pakkes ind? Og hvordan pakker man en aktie ind, sådan lidt festligt?

Værre er det, at Anne er begyndt at sætte værdier på mit hjemmelavede julepynt. Hun mener blandt andet at mine juleengle ville koste mindst 55 kr., hvis de skulle købes i en butik. Selvom jeg er utroligt skuffet over, at hun ikke mener de er mere værd, varer jeg min mund. Ellers skal jeg levere kroner til hendes aktiekonto, hver gang jeg forsøger mig ud i det kreative.

Hvis du selv vil spare lidt penge på pynten til juletræet er her en enkelt – og humoristisk – fremgangsmåde.

 

Anne´s aktier vol 38. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne stjæler æbler

Anne elsker æbler og vi bruger mange af dem i vores husholdning til salater, til bare at spise, men mest af alt til æblegrød, så hun kan lave sin ynglings dessert; gammeldags æblekage med flødeskum og makroner. Lavet som hendes mormor lavede og hendes mor laver den.

Så vi bruger mange æbler. Vores eget træ er grundigt høstet så intet går til spilde.

Da vi er stået op i dag, spørger Anne pludselig om jeg vil med på en lille cykeltur. Det plejer at være mig der prøver at få Anne med ud og cykle, så jeg undres en smule. Jeg siger selvfølgelig ja, og da jeg ser at kurven er pakket med poser, kan jeg godt regne ud, at hun har en plan… Igen.

Vi skal over og stjæle æbler. Det er ikke ”rigtigt” tyveri. Der ligger nemlig en offentligt plantage tæt på hvor vi bor, som er fyldt med æbletræer. Dem skal vi over og hente nogle af.

På vejen snakker Anne om kilopriser og besparelser. Og om alt det æblegrød hun kan lave samtidig med at hun sparer penge til at investere. Hun vil nemlig gerne have lidt flere af de der investeringsbeviser, som hun siger. Lidt mere af det der ”cyklus”.

Jeg tror Anne er ved at vågne op til dåd og søger efter besparelser igen. Det nyder jeg jo bare. Så jeg accepterer høje kilopriser på nedfaldsæbler med både glæde og forventning.

Da Anne vurderer høsten til 1.500 kr. må jeg dog slå bremsen i. Jeg ved godt at 1.500 kr. til aktier dybest set er til et godt formål. Men hvad koster det så, når haven skal graves, og Anne plukke kartofler, der har gemt sig i jorden? Vi risikerer, at min nærighed til sidst betyder, at jeg ikke tør bevæge mig ud i den have. Jeg holder fast i 450 kr… og for en gangs skyld giver Anne efter.

IMG_0297.jpeg

Anne´s aktier vol 37. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne vil ud af aktiemarkedet.

Nu snakker Anne om at gå ud af markedet.

- Jeg bør vel sælge aktierne nu, hvor ham Trump skaber usikkerhed om verdenshandlen. Er det derfor de danske aktier faldt så meget i sidst uge, spørger Anne, uden at skjule det mindste af sine ærgrelser.

Jeg forklarer, at det er helt naturligt at aktierne stiger og falder og at de stiger mere end de falder. Jeg forklarer også om den række analyser, der bekræfter at folk vitterligt taber penge på at forsøge at ”time markedet”. Analyser der viser, at folk har en tendens til at sælge aktier der efterfølgende stiger - og omvendt.

Jeg fortæller om de meget solide undersøgelser der viser, at selv de professionelle går grueligt galt i byen. De er nemlig allermest optimistiske på aktier lige før aktierne falder. Og så er de pessimistiske på aktier lige før aktierne stiger i kurs. Det vil sige, at de taber penge på at købe aktier, når aktierne falder og sælge dem igen, når aktierne stiger!

Hun snakker videre med sig selv om de aktier, lidt som om det er til mig. Sætninger som – ja ja jeg ved det godt. Klodshans beholdt alt det han fandt, og det skal jeg også gøre.

Ind i mellem siger hun lidt drillene, - tror du slet ikke Klodshans smed lidt ud, uden nogen så det? Det der var råddent f.eks.?  Jeg griner og giver hende ret i, at hun nok godt kan sælge en aktie eller to, hvis hendes temperament kræver det…også selvom jeg synes at tanken er ”lidt rådden”.

Jeg tror nu Anne holder fat i min Klodshansmetode der handler om at købe forskellige typer aktier og beholde dem. Så hun sælger ikke – tror jeg.

Anne har i stedet vedtaget en ny strategi som går ud på at hun ikke skal se på aktierne… særlig ofte.

Det er jeg glad for, for så bliver hun ikke så sur.

Skærmbillede 2018-10-11 kl. 10.54.59.png

Anne´s aktier vol 36. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne ser rødt

Anne er slemt irriteret over, at hendes aktier er i minus. Så irriteret, at hun efterhånden nægter at gå ind på Nordnet.dk, hvor hun kan tjekke hvordan det går med de aktier, hun har investeret i.

- Det er nok meget fornuftigt siger jeg tit til hende. For alle hendes aktier blinker rødt. Der er nedgang og Anne synes ikke det er så sjovt med de der aktier lige nu.

Desværre betyder det også at hun ikke længere har den samme motivation for at spare penge som hun kan købe aktier for. Køb af nye aktier er simpelthen ikke lige så sjovt som det plejer at være.

Anne er dog ikke gået helt i stå. I går var jeg til møde i en bank. Her havde de en lille nøglering med en slags mønt. Én man kan tage af og bruge når man låner indkøbsvogn i supermarkedet. Dem snuppede jeg et par stykker af og lagde tilfreds én i hver bil….med det resultat, at Anne straks inddragede de mønter der ellers ligger i bilerne, til samme formål. Hun grinede lumsk. – ”Penge til aktier,” og holdt dem frem for sig inden de røg ned i tasken.

Ellers er det ikke så tit hun har gang i at samle ind til en ny aktie mere. Jeg håber markedet vender snart. Mest fordi både godt for vores økonomi og sjovt at betragte, når Anne er kreativ med sine spareplaner.

IMG_0290-1.jpeg

Anne´s aktier vol 35. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne er skadet, men sparer penge!

Anne har fået en skade. Det betyder, at der nu også er besparelser at hente for mig!

Historien er kort. Anne drog afsted på lejrtur til en grusgrav i det midtjyske, hvor hun hvert år ferierer en uges tid med sine venner omkring et bål og en sø, hvor de bader… og vasker tallerkner!

Det er ikke lige mig, så jeg nøjes med at følge dem lidt på afstand. Men forleden ringede Anne og forklarede at hun havde brækket foden i det ujævne terræn.

Nu sidder hun hjemme med benet spændt godt fast i en moderne – sort – skinne, som nemt bliver 50 grader varm i den skarpe sol. Ferien er ødelagt, men jeg ser det naturligvis med mine kyniske økonomiske øjne.

På køkkenbordet ligger et tilbud på 3.500 kr. for klipning af en halv kilometer bøgehæk. Anne havde tænkt sig at outsource opgaven, så vi kunne komme hurtigt afsted ud i sommerlandet. Nu sidder vi her, så de penge sparer jeg, ved at klippe hækken selv, imens Anne ligger med benet oppe. 

Anne er ved at vågne op til dåd igen, efter hun gik kold på at købe aktier. Nu hvor hun har tid, ligger hun igen og tjekker markedet. Hun har allerede kig på nogle aktier, som hun ønsker at købe for besparelsen på hækkeklipningen. Det er altså penge, som jeg vil fastholde skal lægges ind i mit vinbudget. Det er mig der slidermed hækken og desuden tynder det godt ud i vinkælderen, når ens bedre halvdel sidder hjemme og bliver rose-tørstig hver dag omkring kl. 16. For som hun grinende siger, - hvad skal hun ellers lave?

Som sagt har Anne fået mod på at købe aktier igen. Det store spørgsmål er bare, hvordan Anne tackler det faktum, at hun jo ikke kan spare penge – til aktier – når hun er afskåret fra at shoppe. Hun kan nemlig hverken køre bil eller bære en indkøbspose. Synd for Anne, for hun elsker jo at shoppe, og særligt at madshoppe og det er jo oftest her hun sparer penge, på madspild og andre gode tilbud. 

Jeg ser dog mere på den absolutte besparelse. Det faktum at hun ikke lige kan tage ud og handle, betyder godt nok at hun ikke sparer penge til sine aktier. Men det betyder samtidig at vores udgifter er sat i bero for et stykke tid. Indrømmet - jeg vil nyde at se hvor meget kontoudskriften skrumper, når udgifterne er sat i bero.

Jeg er sikker på at det ikke varer længe. Om få dage har Anne fundet en måde, så hun kan købe lækre ting og sager - samtidig med at hun sparer penge til aktier. Min sommerferieplan er for en stund at tjekke ud, hvad der kan hentes af sager i vores fryser. I aften skal vi have en bornholmsk nakkefilet, som vi fik billigt i madspild for et par uger siden. 

IMG_8997.jpeg
IMG_1145.jpg

Anne´s aktiefest gik sommerkold

Aktiefesten udeblev. Anne´s aktieeventyr blev en skuffelse. Hun kigger ikke længere i kurslisterne tre gange om dagen.

- Ahhh, det er godt nok noget tid siden, svarer Anne, når jeg spørger om hun har tjekket markedet. 

- Det er altså ikke som jeg havde forestillet mig dengang du sagde, at aktierne stiger og falder, men trods alt stiger mere end de falder, siger Anne. Hun siger det i et stemmeleje, der har en undertone af en anklage mod de ting jeg sagde, dengang hun begyndte at investere i aktier. 

Jeg skal til at sige noget om tålmodighed og at aktier skal investeres med lang tidshorisont. Men jeg kender Anne godt nok til, at jeg dermed risikerer at sætte en ny og endnu mere nedtrykt bølge i gang.

Jeg prøver i stedet at give hende lidt ekstra mod på ”aktielivet”, ved at sige, at det jo netop er i de perioder, hvor markedet er mindst optimistiske, at aktierne stiger mest. Det har jeg i hvert fald skrevet en del om i mine bøger om aktiehandel.

- Siger du at jeg skal købe en masse aktier nu, og så er jeg sikret en gevinst i næste uge, spørger Anne med en ironisk underliggende tone.

- Nej, det siger jeg ikke. Jeg siger blot, at hvis aktierne stiger inden du når at købe dem, er det forbundet med et tab på samme måde, som når du taber på dine aktier, hvis de falder i kurs. 

Følelser bliver straffet, når man har aktier, forklarer jeg og fortsætter…

- Det er sådan at ingen kan forudsige, hvornår aktierne stiger. Det eneste vi ved er, at aktierne historisk set har givet et afkast, der er fem gange større end afkastet på obligationer. Den store forskel er sket på de dage/uger, hvor aktierne er steget mest voldsomt. Det gør de i gennemsnit hver 20. handelsdag. Vi kan bare ikke sige, hvornår det sker næste gang. Hvis netop de dage blev pillet ud af regnestykket ville aktier give det samme i afkast som obligationer.

Jeg kan se på Anne, at hun ikke er overbevist. 

- Jeg skal også huske at regne sammen, hvad jeg har sparet på madspil og sommertilbud …og så har jeg altså høstet både ribs, solbær, kartofler, rabarber og asparges og … mumler Anne, mens hun trisser ind i kontoret.

Jeg tror på at Anne holder fast. Hun plejer kun at regne sammen på sine besparelser, når hun har kig på en ny aktier. Jeg venter spændt på, hvad det er for en aktie hun mon har i sigte….

310136_16_9_large_736.jpg

Anne´s aktier vol 33. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne skifter forsikringer

Anne er, hele tiden, i disse måneder i gang med at finde besparelser. Lige i disse dage er hun i gang med at se på vores forsikringer. 

Når jeg giver økonomisk rådgivning opfordrer jeg altid mine kunder til at vi tjekker deres forsikringer, da der er store besparelser at opnå, blot med en lille indsats. Men nu at få tjekket vores egne forsikringer - ja det er jo bare noget andet. 

Men Anne jagter besparelser, til aktier, så forsikringerne kommer selvfølgelig også under lup. 

Anne har i den forbindelse meldt os ind i Forbrugsforeningen. Både for at få adgang til de rabatter man kan opnå derigennem, men særligt fordi hun har set at Runa Forsikring tilbyder forsikringer igennem foreningen. Runa viser sig at være både testvindere, gode og billige og det vil Anne godt have del i.

Da kortet fra Forbrugsforeningen endelig ankommer i vores postkasse, går Anne straks i gang med at ringe til RUNA. Hun har de sidste par dage spurgt til, hvad der er faldet ned i vores postkasse. Hun har nemlig ikke den største tålmodighed. Når hun har sat sig for noget, skal det helst være med det samme, så flere dages venten på et kort kan føles langt.

Vi har 6 forskellige forsikringer og efter et par timers arbejde, med en del frem og tilbage omkring tilbud og tilretninger, meddeler Anne at har hun nu har sparet omkring 2000 kr. 

- Det er jo ikke alverden, men nu er alle vores forsikringer opdaterede og som du ville sige, så kan 2000 kr. blive til 20.000 kr. på 10 år.  Gratis penge….. ikke? griner Anne.  

Jeg tænker selv, at beløbet jo i virkeligheden er noget større, når man opgør det på den måde. Med renters rente og med Anne´s køb af aktier, til bare et rimeligt afkast, bliver fortjenesten nemt på mere end 25.000 kr.

- Jeg har ændret på bilforsikringen, ulykkesforsikringen og så den på huset. Og så har jeg slettet en eller anden gammel forsikring du havde, noget med autoulykke. De sagde, at det er indeholdt i ulykkesforsikringen i dag og at det var en reminiscens fra gamle tider. Så den røg selvfølgelig. Den kostede altså også kun 100 kr. om året, men alligevel og jeg kan faktisk få en lille aktie for 100 kr. 

- Vores indbo var ok fortsætter Anne - og den forsikring vi har i dag er billigere end det tilbud jeg fik fra Runa. Men jeg giver den nok lige en omgang mere og ser på Forsikringsguiden.dk. Du ved, den der portal der sammenligner forsikringer, sådan bare lige for at se om andre kan gøre det bedre.

Jeg er lykkelig... Atter et Kinderæg - billigere forsikringer og jeg slap for at se på dem – og Anne er tilfreds og glad.  

PM.jpg

Anne´s aktier vol 32. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Anne luger ud – i vores budget

Anne luger tit i disse dage. Hun luger imellem de nyerhvervede bærbuske og andre ”skatte” i haven. De plejes som små børn, efter at hun opdagede, hvordan store dele af høsten kan omsættes til aktier, hvis hun altså forhandler lidt smart med mig.

Som noget helt nyt luger Anne nu også ud i vores budget poster. Hun gennemgår alle vores udgifter med tættekam. Det er noget vi gør rimelig tit, men vi får alligevel meldt os til forskellige ting løbende, så Anne har besluttet sig til, at det er hendes tur til at ”luge ud” som hun selv kalder det.

- Jeg ser måske nogle andre ting end du gør, siger Anne, da hun sætter sig til rette med kaffe og computer. Jeg tænker tilbage på alle de gange hun kom slæbende med det ene par dyre stilletter efter det andet. Sådan er det heldigvis ikke længere. Ikke efter at Anne har fået øjnene op for aktier. Det er som om, at opsparing i aktier giver ansvar for ens penge på en anden måde end hvis de sættes på en konto i banken. Det vil jeg altså studere lidt nærmere med de mange mennesker, som søger økonomisk rådgivning i Pengeministeriet. Jeg må spørge dem, om de mener det samme som mig.

Det sker jo tit, at jeg beder mine kunder om at netop ”luge ud” i deres udgifter. Måske bliver de endnu bedre, hvis de bare ejer nogle få aktier, sådan som Anne.

Anne stirrer koncentreret på computerskærmen. For eé gang skyld er det ikke aktierne hun tjekker.

- Hvad er det der Park Park, skat?

Det er lidt pinligt, for jeg er jo nærig med parkeringerne i byen og cykler som regel rundt, selv når det regner. Ved at betale et fast beløb en gang om måneden, slipper jeg for at ærgre mig, når det koster 60 kr. at parkere på grund af et foredrag eller andet der varer længere tid. Det er bare ikke altid jeg når, at parkere for hele beløbet. Det konstaterer Anne og stryger abonnementet til fordel for de ca. 1200 kr. årligt til hendes aktier.

 Jeg når knapt at reagere før hun skyder det næste spørgsmål af.

- Og Journalistforbundet. Er det nødvendigt, når du er direktør i Pengeministeriet?

Åh Ja. Det er præcis det jeg rådgiver om. At man er tilbøjelig til at udskyde visse beslutninger, også selvom det nemt kan spare én for unødige udgifter.

Det er jo 100 år siden du har arbejdet på Børsen, TV2 og DR? Jeg melder dig altså ud nu. Du er jo i DANA nu og det passer bedre til det sted du er i livet lige nu, ikke?

Hun har ret. Jeg siger selvfølgelig ja. Særligt fordi Anne er i gang med noget der aldrig før har interesseret hende, nemlig vores budget. Tænk sig at der endelig kan stå penge på en konto uden at det betragtes som en opfordring til at køre dankortet! Og jeg NYDER det.

 
 
IMG_3988.JPG

Anne´s aktier vol 31. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Anne går i Røde Kors

Anne har altid elsket genbrug. Mest fordi hun finder ”nogle funky klude” som hun kalder det, men i dag har hun et helt andet ærinde.

Vi mangler hynder – eller betræk - til vores havestole, da de gamle er falmede og ret triste. Anne har tjekket udvalget, både på nettet og på de daglige shopping ture til og fra kontoret. Det endte med en model Røde Kors! 

- Jeg vil simpelthen ikke give så mange penge for nogle betræk til hynderne, der bare ikke er lige min smag. Der er ikke noget jeg bare MÅ eje. Selv de der lidt kedelige fra IKEA koster 50 kr. stykket. Altså 600 kr. for de 12 stk. vi skal bruge. 

- Så nu har jeg besluttet, at vi genbruger de gamle hynder, men at jeg bare syer nogle nye betræk til dem. I stedet for dyrt stof fra en stofbutik, så smuttede jeg i en Røde Kors butik på vej hjem. De havde minsandten tre forskellige slags sjovt stof. Ikke det helt optimale, men pyt. Jeg har nemlig kun betalt 30 kr. for det hele, griner Anne glad. 

Og fortsætter; 

- Altså 30 kr. at få fornyelse i år og så kan vi købe nogle nye når de helt rigtige viser sig. Den der symaskine vi fik af din mor i julegave, skal da også i gang. Så nu fixer jeg det på den måde og så får du din yndlingsfarve i haven. Er du ok med det, spørger Anne. Smiler - og forventer vist ikke et svar! 

Om det er ok, tænker jeg i stedet? Jeg elsker for det første rød og det er ikke en let yndlingsfarve, når det gælder indretning af vores hus, stadig mere domineret af Feng Shui. Desuden har hun igen fundet en måde at spare penge på, der både giver glæde og ja -selvfølgelig en ordentlig besparelse. Ja, det er meget ok Anne...tænker jeg.

Jeg når ikke at sige ret meget mere, før Anne er i gang med at finde symaskinen frem. Nu kan jeg se frem til nye betræk på hynderne, lidt mere farve i haven og til atter en stor besparelse. 

Bare hun ikke får den tanke, at hun også kan sy nye røde cykelbukser til mig.

 
 
IMG_3784.jpg
IMG_3788.jpg

Anne´s aktier vol 30. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Anne køber folkeaktier

- i Vestas 

Anne har åbenbart købt et par aktier for de få penge hun har ”sparet” i april…og dem hun ikke fik brugt i marts. To stk. Vestas aktier – Vestas Wind Systems hvis det skal skrives helt korrekt. To stk. af 416 kr. 

Jeg vidste ikke Anne havde købt aktier, for hun har ikke snakket så meget om sine aktier de sidste dage. 
- De er alligevel bare for nedadgående, så der er ikke så meget at snakke om, siger hun når jeg spørger. Men i dag er hun positiv igen. Hendes Vestas er nemlig allerede gået op, med 41 kr. 

- Endelig er der noget der går opad, smiler hun.  

- Jeg har hverken haft held med Møn, delebiler eller øl. Eller de der funky kunstige lemmer de laver på Island. Det går bare fortsat nedad det hele.

Anne fortsætter sin talestrøm.
- Det er da også fornuftigt at investere i nogen vindmøller. Jeg synes jo bare de er så smukke, når de står der i landskabet og ligner kæmpe Jar Jar Binks fra Star Wars. 

- Dem der står ude ved Amager Strandpark er helt fantastiske. De er blevet symbolet for Danmark for mig. Du ved, når man lægger an til landing efter en tur ude i verden og ser alle de smukke møller på den ene side…og Øresundsbroen på den anden. Bare så smukt. Som en velkomsthilsen hjem. Anne ser drømmende ud i et par sekunder. 

- Så aktier i smukke møller - det er vejen frem, siger Anne og går tilfreds videre i dagens program med et lille drømmende smil om munden. 

 
 
unnamed vind.jpg
 
Unknown-1.jpeg

Anne´s aktier vol 29Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Hvad koster en aktie?

Annes veninder sender masser af spørgsmål til hende, fordi de også gerne vil handle aktier. Der er virkelig mange gode spørgsmål imellem. Blandt andet, hvad det er der gør, at en aktie koster det den gør?

Anne beder ofte mig om hjælp med spørgsmål fra veninderne, for nogle af dem er ret tekniske og ofte vil Anne også gerne selv vide mere. 

Det her spørgsmål er et af de mere tekniske.

”Hvad koster en aktie?”

En aktiekurs er baseret på en vis andel fakta og resten er psykologi. Andelene måles med en elastik. Det kan man sige meget om, men klog bliver man ikke af det. 

En aktie er en lille andel af en virksomhed, som har en omsætning, nogle udgifter og en maskinpark eller en værdi, som opgøres på viden og kundekreds. Det kaldes for know how.

Der findes en mængde måder at beregne værdien på den enkelte aktie ud fra disse størrelser. Selvom metoderne kan være meget sofistikerede, er de alle overordentligt følsomme over for uforudsete ændringer i folks forbrugsvaner, verdenskonjunkturerne, renterne, prisudviklingen etc.

Hvis der fandtes én sikker metode, ville der ikke blive handlet aktier mere. Så kunne vi jo bare beholde de aktier vi allerede ejer, i forvisning om, at de stiger i værdi de næste 10 år eller 20 år.

Når der handles med aktier for så mange penge hver dag skyldes det, at der sidder tusindvis af mennesker som alle tror, at de er klogere end de andre. At de kan gennemskue markedet. Det er ren psykologi. 

Jeg plejer at anbefale folk at lade andre om, at tage den del af besværet med at handle sig frem til én bestemt pris. Man ved hvad en aktie koster i dag og man ved at aktier bliver mere værd gennem mange år. Det er information nok til mig.

Selve prisen for at handle er noget andet. 

Du betaler en transaktionsomkostning, der er en engangsbetaling. Prisen varierer fra 12 kr. til 30 kr. pr. handel du foretager.

Kurtage er en promille du betaler, af det beløb du handler for. 0,02 promille svarer til 2 kr. ved handel for 10.000 kr.

Visse steder skal du også betale depotgebyr.

Hvis du køber en aktie til 1.000 kr. koster det transaktionsomkostningen, som eksempelvis kan være 15 kr. Det er en forsvindende lille omkostning, investeringen taget i betragtning. Køber du 10 aktier af 100 kr. er prisen den samme.

Hvis du derimod køber én aktie til 100 kr. ti gange, skal du betale 150 kr. fordi du har foretaget 10 handler. Det betaler sig altså at købe lidt større portioner ad gangen.

MEN…. som jeg siger. 

Hellere købe aktier i mindre portioner, hvis man synes det er svært at købe i større portioner. Når aktierne over 20 år stiger fra 1.000 kr. til måske 8.000 kr. bliver selv 150 kr. til en mindre udgift.  

Gammal_aktiebrev2_stor.jpg

Anne´s aktier vol 28. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Anne køber billigt grønt på Nørrebro

Anne har længe snakket om, at vi bruger alt for mange penge på grøntsager. Hun mener, der er for lidt grøntsager blandt det madspild vi sparer penge på til Anne´s aktier.

Jeg har flere gange nævnt, at jeg ind i mellem har kørt forbi en af de arabiske butikker på Nørrebro, når jeg alligevel er inde i byen. De er billigere end andre steder og har et eksotisk præg jeg ikke kan stå for. Den information har Anne åbenbart hørt selvom hun ikke rigtig har reageret på det.

I dag kom Anne nemlig hjem med både genbrugsrissækken ogen hel papkasse fuld med grøntsager. Hun er helt vildt glad og snakker og fortæller.

”Altså det er jo som at tage på ferie når man spadserer rundt de steder. Jeg tog ind i den der ved Nørrebro Centret, Lygten Bazar. Den du pegede på én dag vi kørte fordi. Sikke et leben. Det vrimlede med mennesker, der snakkede alle mulige sprog, højlydt og herligt. Lige noget for mig. Total gang i den og jeg siger dig, alt var bare så vildt billigt.” 

”Prøv lige at se, - alt det her har jeg købt for bare 225 kr. Der er både en stor kasse dadler, et mega stykke fetaost og en kæmpe pose rosiner. Tænk engang.”

”Ti lime for 10 kr. syv kæmpe citroner for 10 kr. og to blomkål for 10 kr. Tre bundter bredbladet persille for 12 kr., 4 store røde pebre for 10 kr. - Jeg kunne blive ved… prøv lige at se i de poser og kassen. Hvilken rigdom.”

”Det er jo sindssygt - gå hjem Kvickly!” .....

”Hvordan mon de gør det” fortsætter Anne i den talestrøm, jeg er blevet mødt med flere gange, når hun mener at hun har fundet en ny og mere snedig besparelse. Og tilmed en stor én. 

”Der skal jeg bare køre fordi, når jeg alligevel er i byen for at arbejde og det er jeg jo tit. Så bruger jeg heller ikke ekstra benzin” slutter Anne af, mens hun meget veltilfreds pakker sine skatte ud. 

Jeg er bare glad. Spareprojektet fortsætter i bedste stil. Jeg var nemlig lidt nervøs for, om Anne havde mistet gejsten efter aprils meget lille resultat. Men tværtimod. Annes nye ”venner” på Nørrebro har gjort, at Anne er tilbage i samme stil som før. 

 
 
unnamed-3.jpg
unnamed-4.jpg

Anne´s aktier vol 27. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Hvorfor er aktier opdelt i kategorier?

Anne har en veninde på besøg og de snakker aktier. Lige nu er de dog i haven for at se på Annes gaver, der skal give besparelser på sigt - frugtbuskene.

Veninden havde en masse spørgsmål da hun kom, men lige nu snakker de vist om noget helt andet. Jeg kan høre dem grine højt inde fra huset.

Veninden vil gerne vide hvorfor aktierne er opdelt i tre kategorier og hvad der er bedst at købe. Anne´s veninde har besluttet sig for at være med i Annes ”klub”- ”aktieklubben”. Derfor har hun mange spørgsmål. De fleste svarer Anne på, men indimellem bliver jeg hidkaldt til de lidt mere tunge ting. Det er nu meget rart, at der stadig er brug for min viden bare engang imellem. Anne er næsten blevet for skrap på aktier.

Anne´s veninde vil gerne vide noget om de kategorier der er. Overordnet kan aktier handles i tre kategorier. Fra tid til anden debatterer de såkaldte aktieeksperter om, hvad der er bedst, men det bliver de aldrig enige om, for så ville ingen jo eje de dårligste.

Kort sagt er aktier i store selskaber en anelse mere stabile, fordi aktierne handles for mange milliarder kroner hver dag. De kaldes for ”Large Cab” aktier. De mindste aktier, der er noteret kaldes for ”Small Cab” aktier. Disse aktier handles ikke nødvendigvis hver dag, og derfor kan man ikke bare sælge sine aktier igen, når man vil af med dem. Desuden kan kursen nemt svinge med 10 pct. fra dag til dag. Og så er der aktierne midt imellem. De kaldes for” Mid Cab” aktier.

Der findes desuden en ekstra børs, hvor man kan handle med aktier. Den kaldes for First North. Man kunne tro at alt er til for os der gerne vil investere i aktier. Men First North er et tydeligt eksempel på, at det modsatte kan være tilfældet. First North er til for de selskaber, der endnu ikke er klar til at blive handlet på ”den rigtige børs” men dog så meget fremme, at de ønsker at andre investerer i virksomheden. Meningen med First North er, at man her kan handle meget små aktier, der kan hentes information og information hurtigt kan spredes.

Min klare anbefaling er, at man starter med at købe aktier i de store selskaber, som man ved man kan sælges igen, når man ikke ønsker at eje aktier mere. Man kan senere supplere med nogle enkelte aktier i de mindre kategorier, men det skal man kun gøre, hvis man er sikker på, at aktierne skal beholdes i mange år, og at man har tid til at vente til den rigtige pris er der.

Anne´s veninde hører nysgerrigt efter og siger tak. Anne ser glad ud. Jeg kan fornemme at den her ”aktie feber” spreder sig i Annes omgangskreds. Det er sjovt at være vidne til. Og som i det her tilfælde også en del af.  

 
 
images.jpeg

Anne´s aktier vol 26. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Hvor handler man sine aktier?

Anne’s veninde er blevet inspireret til selv at købe aktier. Men på hvilket marked skal hun købe sine aktier, spørger hun Anne, en dag hun er på besøg. Anne ser over på mig, så jeg går i gang med en lidt teknisk forklaring, som det med markeder og aktier jo er.

Faktisk er det ret nemt at bede banken om at handle aktier og placere i ens depot, men det er en dyr måde at gøre det på, i betragtning af, hvor nemt det er at handle selv.

Jeg forklarer om det nye handelssted www.degiro.dkder for nyligt er blevet kåret, som det bedste sted at handle aktier. Blandt andet fordi det er billigt at handle aktier her. Det siges at deres app er nem at bruge, men jeg har dog ikke selv testet den.

Jeg nævner også www.nordnet.dk, som gennem en årrække har fået prisen for at være det bedste sted at handle aktier. Omkostningerne er i den lave ende, men ikke den laveste. Nordnet har til gengæld høstet priser for at være brugervenlig, serviceminded, og ikke mindst at tilbyde moderne faciliteter. Det er jeg enig i og det er også Anne´s foretrukne. 

Så er der Saxo Trader GO, som jeg dog selv synes er relativt sofistikeret, hvis man blot ønsker at købe aktier og beholde dem, indtil de har fået lov til at stige i værdi. Platformen appellerer til folk der handler meget – ”daytradere” – og det er bestemt ikke det jeg anbefaler Anne og hendes veninder.

Jeg kan se på Anne´s øjne, at jeg vist har snakket for længe, og Anne afbryder smilende og siger ”Det vigtigste jo er at komme i gang”. Hun forklarer, at da hun gik i gang var det meget vigtigt for hende at det var let. At hun kunne gennemskue hvad man skal gøre, uden hele tiden at skulle have hjælp. Derfor handler hun på Nordnet. 

”Nå, vi går lige en tur ud i haven og får en kop kaffe. Jeg skal lige vise mine nye buske frem”, smiler Anne. 

”Vil du så bagefter, lige forklare det med de forskellige markeder man kan handle på, altså der hvor aktierne er noteret? ”

Det går op for mig, at det nok var det Anne´s veninde i virkeligheden spurgte om. Og det er jo en helt anden sag. Den tager vi efter havevandringen. 

 
IMG_3736.JPG
IMG_3738.JPG

Anne´s aktier vol 25. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Trist måned for Anne’s aktiekøb

Anne er lidt stille her til morgen. Det er ellers 1. maj, som er en dag Anne normalt holder af. Det gør hun stadig, men hun har siddet over morgenkaffen for at lave status over besparelserne i april. Altså en opgørelse over, hvad hun har til at købe aktier for.

Problemet er, at april er den måned hvor vi begge har fødselsdag. Pengene er brugt på fest og farver for familie og venner. Og festerne er store på vores matrikel. Det har Anne heldigvis selv valgt, men nu hvor opgørelsens time er kommet, betyder det alligevel at hun er lidt skuffet.

Anne taler ligesom sig selv ind i, at det er ok og det jo bare er i denne måned. 

”Der er ikke meget at komme efter i denne måned, for det jeg havde sparet på at købe madspild, er røget til fødselsdagene. Men vi gav den også gas og det var bare super hyggeligt. Det er nu stadig lidt øv, at jeg ikke har penge til aktier i denne måned. Måske godt det samme, da jeg alligevel er lidt sur på de aktier lige nu. Der er jo kun røde negative tal i mit aktiedepot når jeg åbner det” smiler hun lidt træt og fortsætter. 

”Men der er lige nok til et par små aktier for pengene for kaffekapsler og plastikposer. Den besparelse er der jo hver måned. Det er 50 kr. for plastik poser og 225 kroner for kapsler. Så jeg har da 275 kr.” 

”Til gengæld fik jeg så mange frugtbuske til haven i fødselsdagsgave, at det kommer til at give besparelser på sigt. Kan du se det?” spørger hun glad. ”To ribsbuske, en solbærbusk, en med blåbær og så rababer. Og bær er bare pisse dyre så det kommer vi til at spare helt vildt mange penge på” griner hun veltilfreds.

Anne smiler igen. Hun forestiller sig alle de forskellige bær vi kan høste senere på sommeren. ”Der er potentielle besparelser indbygget i de fødselsdagsgaver” griner Anne.

”Så skidt med, at april er lidt tynd. Jeg har alligevel ingen aktier jeg bare går og drømmer om at købe lige nu” slutter Anne, før hun går i gang med at læse nyheder og følge med i dagens 1. maj taler.

 
IMG_3717.jpeg
IMG_3720.jpeg

Anne´s aktier vol 24. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge 

Anne køber GreenMobility

Anne har købt Teck-aktier i GreenMobility. Hun er nemlig vild med tanken om delebiler og synes også de har en fin hjemmeside.

Anne er ellers ikke synderlig tilfreds med sine aktier lige i øjeblikket. Den eneste der går op eller i det mindste holder prisen er hendes favorit nr. 1, Tivoli. Den har det til gengæld meget fint og er gået over 10 procent op siden hun købte aktien, som den første aktie overhovedet. 

Men alle de andre, Møns Bank, Harboe, Ôssur hf. er gået ned. Der blinker i det hele taget ret rødt på Annes aktieoversigt. Hun ser på kontoen dagligt og nævner det ofte, men hun sælger ikke. Hun holder sig til sin strategi som hænger på opslagstavlen så hun altid kan se den fra sin yndlings arbejdsplads. Men jeg kan godt se hun har lyst til noget andet. 

Kan mærke på hele hendes energi omkring aktieprojektet, at hendes aktier ikke går som hun drømte om. Hun har ikke engang investeret alle de penge hun sparede op i marts. Det ligner hende slet ikke, men aktier har jo meget med følelser at gøre. Når det går godt, tager vi større chancer og når det går dårligt, kan der ofte være en følelse af lidt panik.

- Måske er jeg bare ikke ret god til det her med aktier, siger Anne lidt nedslået. 

- Du skriver i en af dine bøger, at aktier stiger voldsom ca. hver 20 dage, det har jeg da ikke set meget til, siger Anne og kigger mig stift i øjnene. - Det giver mig nemlig lidt håb og du skal vide, at jeg er begyndt at tælle dage, forklarer Anne.

Jeg er en anelse bekymret over Annes udlægning. For jeg har ganske korrekt skrevet, at de store stigninger sker omkring hver 20. dag, men jeg har pointeret at ingen kan forudsige om det er hver tyvende dag eller hver tyvende uge. Pointen er, at man risikerer at miste penge, hvis man sælger ud lige før aktierne stiger som lynet fra en klar himmel – sådan ca. hver 20. dag. Argumentet er, at hvis man ikke ejer aktier netop de dage de stiger meget, så er afkastet på aktier ikke højere end på eksempelvis obligationer. 

Jeg tænker at det er dumt at uddybe argumentet. Så hellere bøje lidt af for den gode stemnings skyld. Desuden går det jo godt med Annes spare aktie projekt, hvilket også kommer mig til gode.

I stedet opmuntrer jeg hende og siger at det er sejt, at hun ikke går i panik og sælger, og at hun blot skal huske på, at de aktier hun eventuelt måtte være fristet til at sælge, kun bliver handlet, hvis der er en modpart, som mener at prisen er rimelig.

Jeg forklarer hende, at hun med sikkerhed er lige så god til at købe aktier som andre -  og at hun skal have is i maven og vente for at se hvad der sker.

Anne lukker computeren, men jeg ved at Anne ikke alene tjekker sit depot mange gange dagligt. Hun tæller også dagene indtil aktierne næste gang måtte tage et hop i den rigtige retning.

 
 
Skærmbillede 2018-04-24 kl. 09.57.06.png
Skærmbillede 2018-04-24 kl. 09.56.31.png
Skærmbillede 2018-04-24 kl. 09.55.53.png

Anne´s aktier vol 23. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne's søster opretter depot på Nordnet

Anne har besøg af sin søster. De snakker aktier. Det er sjovt at overvære for Anne og hendes søstre snakker normalt om alt muligt der absolut ikke handler om at spare op. I dag kan jeg høre de snakker om aktier og hvordan man sparer. De griner en del, det gør de altid, men i dag griner de mest fordi de godt selv er klar over, at temaet for snakken er anderledes end de plejer.

Jeg kan ikke lade være med at lytte med. Anne's søster har besluttet, at hun vil gøre det samme som Anne. Hun vil have en aktiekonto. Anne forklarer hendes søster

-Jeg har valgt det der hedder Nordnet. Det er en slags bank hvor man kan oprette en konto, som i en almindelig bank. Altså bortset fra, at du slipper for at gå til møde med en ung usikker type, som ikke er forberedt på at møde dig, og som derfor siger ligegyldige ting i en nedladende tone. Næ du. Her finder du helt selv ud af det!

Opskrift
- Nu skal du se, siger Anne.
- Vi går bare ind på Nordnet og opretter en konto til dig. Det tager 5 min. Nordnet er nemlig den billigste løsning lige nu. Det koster jo penge at købe aktier, så da jeg skulle starte, undersøgte jeg markedet og tror at Nordnet er det letteste og billigste.

- Du skal have din Nemid klar, fortsætter Anne.

Annes søster går i gang med at lave en konto og efter 5 min siger hun så, det var det….

- Så mangler du bare at overføre lidt penge, så er du i gang, siger Anne begejstret.

Anne fortsætter

- I menuen kan du se dit depot, som både viser hvor mange penge du har og hvor meget dine aktier er værd. Her ser du også om dine aktier går op eller ned, altså hvad de er værd i dag.

- Hvis du så går ind under ”markedet”, kan du se alle aktierne man kan købe og deres værdi. Der skal du så vælge enten Danmark – eller Norden. For så handler du i vores valuta. Du kan også gå ind på selve kurslisten eller aktiekurser, som det hedder. Her kan du igen vælge om du vil se på de store, mellem eller små virksomheder. Jeg ser altid på dem alle.

Anne fortsætter sin talestrøm

- Når du har fundet en aktie du vil købe, trykker du bare på køb-knappen, så er det klaret. Der kan lige gå lidt tid inden din aktie viser sig i dit depot. Ved egentligt ikke hvorfor, men bare rolig, når pengene er trukket på dit depot, så er din aktie på vej.

- Så er du klar… så er det bare i gang, siger Anne glad.

Anne's søster griner igen og de snakker om, at de skal udveksle historier og køb.

Verden er sjov, for en måned siden snakkede de om tasker, børn, drømme – livet. Nu snakker de også om aktier….

 
 
IMG_3531.JPG

Anne´s aktier vol 22. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Annes fristelser for Møns Bank

Anne har fået et tilbud om at købe flere aktier i Møns Bank, som hun ejer aktier i, i forvejen. Hun er stærkt fristet og spørger mig om et godt råd.

Jeg henviser til min Klodshansmetode, som tilsiger, at man kun skal købe de aktier ”man falder over på vejen, og aldrig lytte til hverken forudsigelser eller fristelser.”

Vi befinder os lige nu i en passage i denne føljeton, som er lidt langhåret, fordi den rummer flere aspekter.

1. En teknisk problemstilling

2. En psykologisk problemstilling

3. Min egen forklaring

Den tekniske først.

Anne har fået en meddelelse via Nordnet, hvor hun har sine aktier. Der står kort

Billede1.png

Indrømmet, jeg blev lidt træt, da hun bad mig forklare, hvad sagen drejede sig om.

Anne ejer to aktier af 138 kr. =  276 kr. 

Retten til at købe én ny aktie a 100 kr. =  100 kr.

Samlet værdi =  376 kr.

 

Med dagens kurs er beregnede kurs = 125,33 kr. pr aktier

Lige før tegningsretten blev offentliggjort

Ville tegningsretten have en værdi på = 166,66 kr. pr aktier

Tiden har altså gjort, at rabatten er godt på vej til at fordufte.

Hvordan kan det ske?

Jeg gik først ind på de store medier, hvor det viste sig, at Møns Bank er for lille til at få opmærksomhed. Så gik jeg ind på bankens hjemmeside, hvor det første jeg blev mødt med var, at Mønsbroen er et stærkt signal for banken.

Billede2.png

Under fanen presse, var bankens åbningstider det eneste jeg kunne læse mig frem til.

Det lykkes mig at få fat i en årsrapport, hvor jeg kunne læse at banken har haft et overskud på 37,5 mio. kr. før skat, nedskrivninger for 4,1 mio. kr. og en kapitalprocent på 17,5 pct., hvorfor der også er en overdækning på 121 mio. kr.

Jeg behøver ikke at gå mere i dybden med regnskabet. Alle bankens positioner er langt uden for tilsynsdiamanten.

Alt ser ok ud på overfladen. Hvorfor er aktien så faldet med næsten 20 pct. gennem de seneste måneder? Måske fordi kursen stadig er klart bedre end for to år siden og længere tilbage.

Der må være en anden årsag til at Anne får dette tilbud!

Det lykkes mig, at finde prospektet til selve tegningsretten. Sproget i prospektet er så tung at det stort set er umuligt at forstå pointen. Desværre der det nødvendigt at kommunikere på den måde i en finansverden, hvor reglerne er stramme for hvor lidt man må love og hvor meget man skal dokumentere. En hurtig gennemlæsning giver mig det bilede, at Møns Bank er presset af konkurrencen fra de større banker og ikke mindst at den lave rente lægger yderligere pres på bankens økonomi, fordi den skal leve op til de stramme kapitalkrav.

Så gør jeg noget jeg normalt holder mig meget langt fra. Jeg går ind og læser lidt op i diverse debatfora på nettet. Når jeg aldrig læser her, skyldes det at informationerne er usorteret og at man ikke kan vide sig sikker på hvor valide informationerne er. Diskussionerne her er meget tekniske, men noget overblik over situationen får man ikke.

Skal Anne købe eller ikke købe?

Ud fra en teknisk gennemgang vil jeg sige at svaret er måske. Det startede med at være en god handel. Lige nu er det en dårlig handel, risikoen taget i betragtning. Herefter ved ingen hvad der sker.

Hendes tegningsret er altså ikke en gave, men det ser heller ikke ud til at være en dyr anskaffelse i forhold til bankens forventninger om fremtiden.

Hvad siger følelserne?

Her bliver det sjovt. Jeg har jo skrevet i alle mine bøger, at man skal passe på med sin underbevidsthed. Den spiller en et puds når store beslutninger skal tages.

I dette tilfælde ejer Anne allerede aktier i Møns Bank, og som jeg har beskrevet i mine bøger er der en klar asymmetri i opfattelsen mellem det man ejer og det man ikke ejer. Når Anne ejer aktier i forvejen, skal hun huske at det har betydning for hendes valg. Allerede her vil hun have tendens til at sige ja til tilbuddet.

Klodshansmetoden tilsiger, at aktier skal købes i blinde og gerne så bred som muligt. I praksis har selv de mest professionelle svært ved at foretage en effektiv spredning, der ikke er baseret på følelser. Også her er der tendens til at sige ja, hvor man burde sige nej.

Hvad gør Anne så?

- Det er sgu lidt mærkeligt at sige nej til et tilbud, men jeg tror jeg dropper ud her. Men det er nu mest fordi banken ikke har gjort en skid for at få mig ombord i deres aktieprojekt, siger Anne og klapper skuffet sin lap top sammen. 

 

Anne´s aktier vol 21. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne vil have ”Teck-aktier”

Anne har penge på kontoen til at købe aktier. Hendes opsparing fra marts skal investeres. Hun sidder med Børsen og ser alvorlig ud.

Anne mener, at det faktum, at Mark Zuckerberg har fået en røvtur, måske kan give lidt ekstra indtjening til hende selv.

”Det må da have trukket en masse teck aktier ned, alt det lort ham der Mark Zuckerberg har rodet sig ud i. Både Google og Netflix er faldet på samme måde, som Facebook. Jeg kunne aldrig drømme om at lægge en krone i Facebook, men der må da være andre selskaber, der gør noget godt for samfundet,” udbryder Anne over morgenkaffen.

Jeg siger – lidt for at drille – at hvis hun ikke bryder sig om de amerikanske giganter kan hun jo søge i Asien, hvor Alibaba klarer sig godt, men hvor der også er Tencent og Baidu at investere i….Tavshed!

Anne har sin helt egen mening om tingene, når først hun har sat sig noget i hovedet.

”Det skal være noget dansk og det skal være noget der kan give en stor overraskelse” siger hun og bladrer i Børsens magasin Penge, som udgives med avisen hver mandag.

”Der er en kursliste bag i avisen, måske den kan inspirere mig til at finde et selskab. Du siger jo selv at den skal vælges tilfældigt, så mon ikke bare jeg skal vælge det selskab, der har det sjoveste navn,” spøger Anne mens hun bladrer videre i morgenavisen.

”Der er jo ikke mange danske Teck aktier. De der Athena dem skal man vist ikke røre lige nu, så længe de har en sag kørende og TDC dem kan jeg sgu ikke li’ – de har verdens dårligste service. Måske skal jeg bare købe nogle af de der GreenMobility. De gør noget for at vi skal dele biler og har et godt koncept,” siger Anne og så er den samtale vist slut.

Jeg venter spændt på at se, hvad hun mon finder på med sine aktier. 

 
 
unnamed.jpg

Anne´s aktier vol 20. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne gør status over penge til aktier fra marts

Det er tid til at lave status for marts måned og Anne har lidt højtideligt sat sig til rette ved spisebordet og beder mig om at være med.

”Det er jo ikke gået helt så godt som den første måned, men der er da stadig penge nok til, at jeg kan få et par aktier” forklarer Anne og ser tilfreds ud. Det er tid til af høste gevinsten efter en marts præget af stor kreativitet. 

”At spare penge på madspild er jo lidt som at måle længden på en elastik” starter hun.

”Vi har vist ikke skrevet alle besparelser ned, men det har også været mange små indkøb. Jeg har sat det til 500 kr. Det er lavt sat tror jeg, for vi har godt nok levet billigt i denne måned, ik?” spørger hun og ser stolt på mig.

Det må jeg give hende ret i. Vi har virkelig været heldige med det madspild, selv med påskelammet, som vi fandt økonomisk i en madspildsdisk.

”Vi skal altså have fundet en måde at gøre besparelsen på grøntsagerne op” siger hun.

”Jeg synes det er vanvittigt dyrt og der må være en måde, hvor vi kan finde dem billigere” fortsætter hun.

Jeg skal til at fortælle om de indvandre-grønthandlere jeg indimellem frekventerer på Nørrebro, men Anne er allerede videre i sit regnestykke.

”Der er de 224 kr. for kaffekapsler, 50 kr. for plastikposer, 122 kr. for soja-mega indkøbet i Netto, og så fik jeg 500 kr. tilbage, som en veninde havde lånt af mig for længe siden. De ryger også med selv om det ikke er en besparelse for det er ekstra penge jeg ikke havde regnet med” konkluderer Anne. 

”I alt har jeg så 1441 kr. til aktier fra marts. Er det ikke fedt? udbryder hun og fortæller lige efter at hun forresten har fået et eller andet tilbud på noget køb af aktier i Møns Bank, via mail fra Nordnet. Og hun skal reagere snarest, så hun er gået i tænkeboks. 

”Jeg kan ikke rigtigt gennemskue hvad det er endnu, så vi må lige snakke om det, når jeg har sat mig lidt mere ind i tingene” forklarer hun.

Inden hun rejser sig, minder hun mig lige om, at jeg skal overføre pengene og helst med det samme, hun vil nemlig gerne købe aktier senere i dag. Anne tåler som sagt ikke at vente for længe på noget. 

Jeg er bare taknemmelig over, at hun stadig synes det er sjov at spare. Nu har det stået på i to måneder i træk!

 
 
IMG_3505.JPG

Anne´s aktier vol 19. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne elsker Nørrebro

Nørrebro har altid været Annes fortrukne sted, men her til påske fik det så atter en stjerne.

Det er nemlig påske, og Anne har mange hun køber påskeæg til. Hun elsker at give gaver. Det nye er, at Anne er begyndt at spare og derfor tænker mere på priser. Så de seneste dage har hun snakket meget om kilo priser – altså på chokolade æg.

”Det er helt vildt. Prøv lige at se her skat”. Anne viser mig 10 billeder på computeren – af kilopriser på chokoladeæg. Jeg kan ikke lade være med at synes hun er sjov.

Hun fortsætter - ”Siden jeg har lært det der med at se på kilopriser af dig, er der gået sport i det. Når jeg ser på hvad kiloprisen er på påskeæg er det da bare helt vildt. Højdespringeren er over 800 kr. kiloet for et stykke chokolade. Det er jo skørt. Bare fordi de har puttet chokoladen i en anden form og har sat en gul sløjfe på, så kan de tage en vanvittig pris”.

”Men jeg har løst det” siger hun og ser hemmelig ud. ”Det var jeg jo nødt til. For vi kan jo ikke selv male æg, så ville de sgu blive skuffede de unger, og tænke at nu er det gået helt galt med de aktier”, skraldgriner Anne.

Og hun har jo ret. Jeg ser naboens søn for mig med et hjemmemalet æg i hånden og så kommer jeg til at grine. Han har nemlig sendt et gækkebrev.

”Jeg kørte ind til Nørrebro og gik i den der store slikbutik, hvor alt sælges for under 100 kr. kiloet. Der hvor du har købt slik nogle gange. Du fandt den faktisk selv. Den der kæmpe butik på Nørrebrogade”.

Anne viser stolt sit indkøb frem, mens hun fortæller mig at der er for ca. 200 kr. Jeg må indrømme jeg er lettet, for jeg ved hvor dyrt det kunne have været.

Påsken og Annes behov for at give gaver blev forenet på fineste vis. Anne sagde selv at hun ikke ville regne penge med til aktier, da det handlede om gaver altså noget ekstra.

Jeg er glad – det kan kun blive en god påske. 

IMG_3447.JPG
IMG_0744.JPG
IMG_3483.JPG

ANNE’S AKTIER, VOL 18.  Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne fortryder sine aktiekøb

”Den er da helt gal med de aktier jeg har købt” forklarer Anne i dag, da jeg kommer hjem.

Markedet lukker om lidt, og Anne konstaterer at hendes aktier i Sparekassen Møn er i total frit fald. Det har de faktisk været godt et halvt år før Anne købte to aktier for sammenlagt 415 kr.

Hun købte to aktier til kurs 207,50 den 16. marts.

I dag var aktierne faldet til kurs 152. Anne peger på computerskærmen hvor der nærmest ”blinker” et minus på 111 kr. ud for de to aktier fra Møn.

”Det er som om, at de aktier jeg har købt også er de aktier, der er mest blæst omkring”, forklarer Anne, og fortæller, hvordan medierne blot forholder sig til, at der er en usikkerhed om sparekassen, men at der ikke er skrives noget om, hvad usikkerheden går ud på.

Det samme gælder hendes aktier i Harboe. ”Også her er der rygter om usikkerhed, men jeg kan ikke finde nogen analyser af, hvad der sket i det lille bryggeri fra Skælskør” siger Anne.

”Nu har jeg mistet næsten 50 kr. på de aktier siden jeg købte dem. Men du siger jo at man ikke skal sælge sine aktier” griner Anne.

Jeg fornemmer humoren når hun snakker om sine aktier, for det er jo kun småpenge hun investerer for her i starten. Det er dog også ret klart, at der er kommet et par ridser i hendes stolthed. Det forstår jeg godt. Jeg har skrevet flere bøger om, hvordan vi agerer vidt forskelligt alt efter om vi står i en situation, hvor vi kan tabe penge - eller i en situation hvor vi kan tjene penge.

*Analyser af aktiehandlere viser, at folk der går til frokost med et minus på bogen tager en større risiko om eftermiddagen i forsøget på, at hente pengene hjem. Hvis der er plus på bogen efter frokost er de typisk mere forsigtige frem til lukketid.

*Analyser viser også at mænd lettere bliver fanget af deres psyke end kvinder. Det mandlige hormon betyder simpelthen, at mænd har større risiko for at overreagere end kvinder.

Jeg synes alligevel, at Anne er lidt heldig – eller fremadskuende. Hun har jo valgt at købe aktier for meget små beløb her i starten og hvor det kun er for de penge hun sparer andre steder.

Det er trods alt lettere at miste 111 kr. på nogle aktier man har købt for sjov, end det er at være nervøs for at miste mange tusinde kroner på en større formue, man skal bruge til eksempelvis sin pension.

Men reelt har hun jo ikke mistet noget så længe hun bare holder sig til sin strategi – og beholder aktierne.

 
 
IMG_3451.jpeg

Anne's aktier, vol 17. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Plastikposernes exit fra vores matrikel

Hvis jeg siger ”to thailandske risposer”, hvad tænker du så?

Desværre har det intet med ferie at gøre. Det er simpelthen Anne, der nu har investeret i to shoppere, der er lavet af thailandske risposer. Indrømmet – det er genbrug på smukkeste vis!

Dametasker er jo ikke lige det jeg normalt gør mig i, men disse to poser er virkelig flotte. Det er godt tænkt. Smukt gået Anne!

Det skal naturligvis se godt ud, hvis jeg skal bære en shopper når jeg handler. Det er nemlig den forkromede tanke bag Annes investering. Penge sparet på plast skal give penge til Anne´s køb af aktier.

Som bekendt ligger det nu helt fast, at alt hvad der spares af penge i vores husholdning, bliver overført på køb af nye aktier til Anne.

Jeg er selv ret god til at huske at genbruge poser. Faktisk så god, at jeg bliver til grin nogen gange, fordi jeg hamstrer poser, og fordi jeg absolut skal have en brugt pose med hjem. Atter en af mine skøre manier, lidt ligesom den med, at jeg bruger penge fra flaskepant til at købe Riesling vine…eller rettere købte. For nu går de penge jo også til Annes aktier.

Tilbage til det med plastikposerne…. Dem har Anne været forargeligt storforbruger af. Men også her er der sket en forvandling med Anne. Da jeg kom hjem i dag, fortalte Anne lidt højtideligt at nu havde Netto besluttet at give pant for deres plastikposer. Indtil videre kører forsøget kun på Fyn, men planen er, at de også skal give penge for retur poser her…og det har inspireret Anne til også at gøre noget ved sagen.  

”Pengene for rispose-shopperne bliver ikke modregnet i min opsparing for det er en langtidsinvestering, men besparelsen for sparede indkøbsposer regner jeg selvfølgelig med” sagde Anne lidt drillende. Anne har sine egne veje, men hendes ide er fantastisk, så jeg roste hende som nævnt både for valget af indkøbsposer og for hensynet til miljøet. Faktisk er det en besparelse, som giver resultater temmelig hurtigt og på den lange bane.

Hun fortsatte.

”De er møg dyre de poser. Og så er de også bare møg grimme”…og ja, det har jeg måske ikke tænkt så meget over før. Jeg har jo indimellem husket at tage en taske med, men det er bare ikke lige noget jeg har gået op i. Det gør jeg så nu. Jeg har købt en stor og en lille shopper og de skal ligge i bilen, så vi altid har dem i nærheden. De er praktiske, de er lavet af genbrugsmaterialer og så er de smukke.

”Et kinderæg som du plejer at sige”… smilede Anne, mens hun straks gik i gang med at udregne den forventede besparelse.

På Anne´s regnestykke står der:

Vi handler hver dag.

Karsten husker ofte en pose – men det gør jeg ikke.

Gennemsnitlig køber vi måske 4 poser pr. uge.

2,5 kr. x 4 dage = 10 kr. pr. uge dvs. 40 kr. pr. måned. Nogen af poserne er dyrere, så vi siger 50 kr.

”Småt, men nok til en aktie eller to af de billige” siger Anne tilfreds, mens hun er på vej ud i bilen med de nyanskaffede shoppere.

 
 
Ristaskerne er købt på Instagram hos  Color Your Life

Ristaskerne er købt på Instagram hos

Color Your Life

 
IMG_3433.JPG

Anne´s aktier, VOL 16. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Anne´s kaffe projekt

Anne har overrasket mig positivt med sine spare forslag flere gange. Men jeg ville mene at hun kunne gøre det bedre – hvis hun altså ville. Lad mig bare indrømme - det er første gang jeg har tænkt sådan, siden hun besluttede at købe aktier for de penge hun kunne finde ved at foretage økonomiske besparelser i husholdningen, haven og de flyvende udskiftninger hun foretager i vores garderobe.

Forleden blev hun interesseret i vores kaffemaskine og de kapsler vi henter hjem i miljømæssig ukorrekt indpakning. Jeg taler om de Nespresso kapsler, som vi alle godt ved er en relativ dyr egoistisk fornøjelse.

”Skal vi ikke prøve de billigere udgaver man kan købe i supermarkedet? Der kunne måske blive lidt ekstra penge til at købe aktier for” sagde Anne en morgen.

”Jeg kører forbi Lidl i eftermiddag og ser hvad deres koster og så kan vi prøve dem af” forklarede hun på vej ud af døren.

Jeg nåede ikke at sige meget, for Anne var som altid, hurtigt videre.

Om eftermiddagen gik Anne gik i gang med sin egen beregning af problemstillingen.

 

En Nespresso kapsel koster: 2,99 kr.

En Modena kapsel fra Lidl koster: 1,49 kr.

 

Anne drikker fire kapsler om dagen. Jeg drikker én kapsel om dagen. Tilsammen drikker vi altså fem kapsler om dagen.

Ved fem kapsler er hendes regnestykke: 

14.95 kr. – 7,475 kr. = 7,475

 

Klogt nok havde Anne også lavet en beregning uden min kaffe ;-)

Her er regnestykket: 

11,96 kr. – 5,98 kr. = 5,98

- PR DAG !!!! som hun skriver i beregningen

 

Det giver en samlet besparelse på 224, 25 kr. om måneden, som kan bruges på aktier.

”Hertil kommer alle de kopper der laves til gæster osv. ca. 3 pakker ekstra” har Anne skrevet i beregningen, som hun har overleveret til mig som dokumentation på hendes nye økonomiske tæft. De sidste kapsler har hun dog ikke regnet med.

Jeg kan ikke lade være med at drille Anne, da hun viser mig regnestykket.

”Hvis du virkelig skulle spare penge, kunne vi måske lave stempelkaffe i stedet? Kiloprisen på almindelig kaffe er en femtedel af kiloprisen på kaffekapsler…og det sviner ikke miljøet på samme måde” siger jeg.….Stilhed!

”Altså, man skal jo ikke kun se på pengene, selv om jeg gerne vil spare. Man skal også tage oplevelsen med i betragtning. Jeg synes kaffen smager bedre, når man brygger en ad gangen. Og desuden bliver den ikke kold og kedelig som en stempelkande. Nespresso har også flottere skum” forsvarer Anne sig. Hun fastholder at hendes eget spareforslag er det bedste.

”Jeg kører gerne i Lidl, for jeg hader jeg simpelthen den der falske høflighed der hersker i de opstyltede Nespresso-butikker. De er i øvrigt altid svære at ramme, hvis man skal handle ind på vejen fra arbejde” forklarer Anne. Man kan næsten se på hendes foragt for de butikker.

”Jeg har faktisk gennemgået bankkontoen og kan jeg se at vi køber i gennemsnit 18 pakker på en måned” forklarer Anne uden af reflektere yderligere over mit forslag om at gå tilbage til stempelkaffen. ”Men jeg regner kun de kapsler med vi selv bruger, for det med gæster er jo lidt forskelligt”. 

Senere på dagen har Anne købt nye kapsler og den sædvanlige lyd ”fling” kommer straks efter fra min telefon.

Gad vide hvilke aktier kaffepengene skal gå til? 

 
 
IMG_3317.JPG

Anne´s Aktier VOL 15. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge

Aktier i et smukt lokalområde

”Skat, jeg har købt et par aktier i går, da du var af sted på konference. Kunne altså ikke lade være, for der stod jo lidt penge på aktiekontoen og så så jeg at Møns Bank kun kostede 200 kr. pr. aktie. Så dem købte jeg 2 af” sagde Anne.

Og forklarede med stor iver, at hun havde tænkt at købe på nogle af deres aktier tidligere, da der er noget over det der med små lokale banker.

”Du ved jeg har det skidt med de der store upersonlige banker. De tjener mere og mere, og de fyrer flere og flere. Denne her ligger i Stege. Det er sku da en skønt navn. Og ikke nok med det, så er der bare så hyggeligt og smukt på Møn” forklarer hun.

Jeg ser mig selv på turne i Danmark for at spise madpakke på alle de skønne lokationer hvor Anne har købt aktier.

Anne er generelt tilfreds i dag.

”Hov for resten, jeg skal også lige fortælle dig at Tivoli bare er gået helt vildt op. Der kom regnskab i dag der bare er super, også selvom året har budt på så utroligt dårligt vejr. De er bare seje i Tivoli. For resten åbner de nu her til påske, skal vi så en tur derind?” spørger Anne.

På turne med Anne´s aktier. Jeg kan lige se sådan en sommer for mig.

Anne har nu købt aktier, som gør hende glad i en eller anden facon, for i alt 2260 kr. Som i dag dog kun er 2203 kr. værd. Anne tager det dog forholdsvis roligt og synger Thomas Helmigs sang ”Of og ned” mens hun griner. 

 
 
1170x600_forside_klint1.jpeg

ANNE’S AKTIER, VOL 14. LÆS HVORDAN VI RÅDGIVER DIG OM PENGE

Anne taber penge på sine aktier

Anne er sur i dag.

”Jeg taber penge på min aktier. Det er gået nedad flere dage i træk. Er det ham Trump igen?”, spørger hun, da jeg kommer hjem.

Helt sikkert, svarer jeg. Og forklarer, at aktierne er faldet mange gange på grund af ham, men at de faktisk er steget mere end de er faldet på grund af Trump.

Det startede med, at aktiekommentatorerne troede håndfast på, at markedet ville bryde sammen, hvis Trump blev præsident. Hvilket de naturligvis, i samme åndedrag, udelukkede ville ske af samme årsag. Men det gjorde det, - og så steg aktierne faktisk betydeligt, stik imod aktiekommentatorernes forudsigelser.

Aktierne er faldet lige nu, fordi ”markedet” - som man kalder de mange der handler - tror at renterne er på vej op i USA. Mekanikken er, at amerikanske obligationer bliver lidt mere efterspurgte og så falder interessen lidt for aktier. Når det sker er følelserne altid på højkant og derfor sker det i lidt større ryk.

Når det står på i nogle uger, må man finde andre årsager. Det er i disse dage, at Trump har fyret sin udenrigsminister Rex Tillerson og blokeret for en milliardhandel mellem Singapore-baserede Broadcom og amerikanske Qualcom.

Måske er Anne ekstra skuffet, fordi hun netop er gået uden om de amerikanske aktier.

”Jeg forstår ikke helt, at jeg skal straffes, fordi en indbildsk amerikaner gør tossede ting. Jeg har netop kun købt danske aktier…og så lidt islandske, fordi de havde et sjovt navn”, forklarer Anne.

Hun kigger på de røde tal på Nordnet igen.

Hun har købt aktier for i alt 1845 kr. I Tivoli, Össur hf og Harboe.

Værdien er nu faldet til 1799 kr. Altså et tab på 49 kr.

”Det der med de seje kunstige lemmer rammes åbenbart ikke så hårdt af Trump. De er ikke gået ned” siger hun med henvisning til, at Össur hf er steget. 

Anne ser på sin strategi der hænger på opslagstavlen, og siger stille: ”Det er godt det er småpenge endnu, - for havde jeg haft for mange penge, havde jeg nok siddet og kigget stift på min strategi og haft svært ved at holde den. Man får jo lyst til at sælge. Så pyt, jeg ved jo at det går op igen. Men det der med at vente, er jo ikke lige det jeg er bedst til, ved du”, siger hun og griner.

 
 
IMG_3375.JPG

Anne's aktier, vol 13. LÆS HVORDAN VI RÅDGIVER DIG OM PENGE

Anne laver aktiestrategi

Det er mandag morgen. Anne sidder med sin kaffe…og laver aktie strategi. Hun har ingen konsulent opgaver i dag, så hun kan gøre lige hvad hun vil. Og det er så åbenbart aktier.

Jeg undres igen over alle de ting, der er anderledes, nu hvor Anne har fået interesse for aktier. En sådan morgen ville typisk blive brugt til på at sende beskeder til veninder, læse nyheder og komme hyggeligt i gang med ugen.

Sådan er det ikke mere. Anne har besluttet at lave en strategi, før hun må købe flere aktier. Hun har jo hele belønningen for februars spare øvelser, som hun skal have placeret. Hun glæder sig, kan jeg høre.

”Vil du lige læse min strategi og give mig noget sparring. Den er faktisk lavet ud fra din egen Klodshansmetode, altså med et lille tvist”, griner hun. Jeg har egentlig ikke tid, men ved at Anne er utålmodig og jeg synes jo det er skønt det hun laver.

Strategien starter med:

Jeg køber aktier efter KLODSHANSMETODEN, med et tvist

Klodshansmetoden er lavet af Karsten Engmann Jensen.

”Klodshans samlede tilfældige ting op, han fandt på sin vej, efterhånden som han passerede dem. Ingen avancerede metoder - han gjorde det bare. Han troede på det han gjorde og var tilfreds med der skete undervejs.

En metode der til sidst gav ham prinsessen og det halve kongerige”.

Anne fortsætter med at skrive, hvad KLODSHANSMETODEN betyder konkret for hende:

 • Køb aktier helt tilfældigt

 • Spred dine investeringer på brancher, firma størrelse og geografi

 • Beholde de aktier jeg køber

 • Undlad at ”regne den ud” i den tro at jeg er klogere end de andre (de andre kan også læse og skrive)

 • Lad være med at lytte til gode råd og smarte fif

 • Stol på det jeg gør

 • Lad være med at se tilbage og stresse over at markedet også går ned – det gør det i perioder, men det går op igen. Så lad være med at gøre noget i panik.

Kan mærke jeg bliver lidt stolt. Hun har jo en tendens til at gå sine helt egne veje. Men hun har da studeret min model og hun har også sat sig rigtigt ind i den. Anne har selvfølgelig lavet sin egen version, men det vigtigste er med - og endnu vigtigere. Nu har hun en model, som hun selv kan stå inde for.

Anne’s aktie strategi:

 • Det allervigtigste er at det er sjovt

 • Selv små investeringer er ok, selvom kurtagen bliver forholdsvis dyr. Det vigtigste er at gøre noget

 • Det skal være noget der giver en god fornemmelse – gør mig glad

 • Det må gerne være firmaer jeg ikke kender

 • Jeg må gerne købe alene ud fra navnet på aktien – altså aktier med funky navne

 • Jeg må ikke sælge selvom aktierne falder

 • Jeg må kun sælge for at re-balancere, hvis nogle aktier stiger voldsomt, dvs. sælge lidt af de aktier der er steget, for at købe nogle af dem der er faldet

 • Der skal være en spredning i brancher, geografi og firma størrelse for at sprede risiko

 • Det må gerne være noget der hjælper mennesker til et bedre liv

 • Jeg må gerne købe småt og få aktier i hvert firma

 • Det må ikke være noget med dyr

 • Køb dansk/nordisk til at starte med for at undgå valutakursrisikoen

 • Der må gerne være en bæredygtig vinkel hvis muligt

Anne er glad efter jeg fortalte, at jeg synes det er en fornuftig og meget personlig strategi. Hun er også hurtigt videre til det næste. Hun skal købe aktier – og kan ikke vente længere….. 

 
 
IMG_3370.JPG
 
IMG_3368.JPG

Anne’s aktier, VOL 12. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Aktier med søstre, soya og smørbart

Anne har fundet en helt ny måde at spare penge til aktier. Hendes søstre!

De skriver til hinanden, når én af dem finder et godt relevant tilbud. Den ene af søstrene hjælper os alle, når vi skal købe printer, computer, teleabonnement eller andet, hvor prisen skal skannes og sammenlignes. Hun kan finde det bedste tilbud på fem minutter og har som regel også styr på, hvordan produkter og leverandører bedømmes på Trust Pilot, Tripadvisor og andre portaler.

Nu er hendes søster også med på, at Anne interesserer sig for at spare på hverdagsindkøbene. I går dumpede der derfor en sms ind af døren. Netto har tilbud på gluten- og mælkefri produkter, stod der, med billeder af såvel soyakakao, rismælk og kokossmør fra tilbudsavisen.

Anne er nemlig allergisk overfor mælk - og gluten. Det er ofte hampre priser vi betaler, når vi handler ind af de produkter, så det er godt at søstrene holder sammen om besparelserne.

”Skat, jeg vil lige en tur i Netto og gerne snart. Det er så godt ét tilbud, at der sikkert snart er udsolgt. Måske skal jeg overveje at begynde at se i de der tilbudsaviser”, siger Anne og griner.

Ja, jeg kniber jeg mig tit i armen i disse dage. Anne siger og gør ting jeg aldrig havde forestillet mig ville komme fra hende. Og jeg nyder hvert sekund.

Da vi kom i Netto fyldte Anne kurven, mens hun grinede højt. Med store armbevægelser som altid. Anne havde sparet penge og var tilfreds og i top humør og vi havde atter en lille fest ud af at spare penge.

I Netto høstede hun 10 pakker af det velsmagende smørbare, som jeg nu også er begyndt at holde af.

Hun sparede 7 kr. pr. pakke., hvilket giver               70 kr. til aktier

Dertil kommer:

2 liter soya kakao med samlet besparelse på         22 kr. til aktier

2 liter rismælk med samlet besparelse på               20 kr. til aktier

1 liter soyamælk med samlet besparelse på            10 kr. til aktier

Total besparelse på en smuttur til netto                 122 kr. til aktier

Da bilen var parkeret og Anne havde regnet besparelsen ud kom det lille ”fling” straks efter på min telefon. Pengene var overført til min konto. Det gør hun hver gang hun sparer, for at pengene ikke skal stå på hendes egen konto og friste, som hun siger.

I morgen skal Anne købe aktier…hvis hun mener, at markedet er attraktivt.

Stay tuned….

 
 
unnamed (1).jpg
 
unnamed.jpg

Anne’s aktier, VOL 11. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Anne laver budget !!!!!

Anne laver budget. Den havde jeg ærlig talt ikke set komme. Men der sker store forandringer med Anne for tiden.

Anne har aldrig sparet op, budgetter har tændt hende fuldstændig af og samtaler med en bankrådgiver har tændt hende endnu mere af. Og nu interesserer hun sig pludselig for opgørelser over, hvordan penge bruges og bør placeres.

Naturligvis, er det dejligt, at vi nærmer os hinanden lidt på det område, men det er ærlig talt også underholdende….og allermest - lærerigt.

Med risiko for at gentage mig selv. Anne har som sagt kastet sig over aktier med stor ildhu. Pengene til hendes aktier finder hun ved at foretage kreative besparelser. Det var aldrig kommet på tale hvis hun blot fik instruktion om at spare op.

Nej.  Anne er den ultimative version af en person der drives af passion. Hvis det ikke kan gøres på en sjov og legende måde, sker der ikke noget. Aktierne kom også ind i Annes liv ved en tilfældighed. Idéen var at finansiere aktier ved at spare penge på hendes tøjkøb og andet. Det ser ud til at være kommet for at blive.

Lige nu tilbringer Anne sin lørdag formiddag med at regne igennem, hvad hun samlet har sparet den første måned. Hun er nogle dage inde i den nye måned, men har tålmodigt ventet på resultatet fra den loppestand hun havde nogle uger i februar. Tålmodighed er ellers ikke hendes stærke side.

”Jeg har lavet en liste over mine besparelser. De fleste er klokke klare, men der er også de der ekstra penge jeg fik fra taskerne jeg solgte samt noget arbejde. De ryger oven i, så der bliver flere penge til at købe aktier for. Det er jo noget ekstra på en eller anden måde,” forklarer hun.

Jeg må indrømme, at jeg er forbavset. Der er rent faktisk tale om en reel opsparing, altså ekstra penge hun nu vil bruge til aktier.

Min forbløffelse over hendes måde pludselig at håndtere pengesager på kan misforstås, så jeg nøjes med at rose hende for at være sej og kreativ.

Da jeg kigger listen over besparelser igennem kan jeg se at hun har indregnet 300 kr., som hun har sparet på stiletter og 150 kr. hun har sparet på en bluse. Det er efter min smag lidt for kreative besparelser, men dog den slags besparelse, der til en start var med til at få Anne op af stolen for at finde penge til aktier.

På den anden side kan den slags besparelser til et evigt tilbagevendende diskussionsemne på sigt. Så jeg prøver alligevel i det stille at foreslå, at vi udelader den slags besparelser. Nu hvor hun har så mange andre kanaler.

”Øv,” siger hun, men nikker ok. ”Jeg kan godt se risikoen for, at det tager overhånd. Vi regner jo heller ikke de 2.000 kr. i vi sparede på den nye opvaskemaskine med. For vi havde jo nok ikke købt lige netop dén, hvis den ikke var på tilbud,” forklarer hun. Så sætter hun en stor rød streg hen over de 2 beløb og regner de samlede besparelser ud igen.

Jeg spurte efter de penge hun har sparet ved at sælge flasker, købe billigere kaffe og alle de andre ting hun har fundet på de seneste dage. ”De hører jo med i regnestykket for marts”, forklarer hun.

Anne har tjent 2306 kr. i februar. Jeg er imponeret, især fordi vi har haft så meget sjov ud af hendes idéer - og fordi hun på den måde er vendt på en tallerken.

Jeg er sikker på at Anne sidder klar mandag morgen når aktiemarkedet åbner. Så skal hun med garanti shoppe aktier, som belønning for månedens kreative tiltag.

 
 
IMG_3356.jpg
 
IMG_3357.jpg

Anne’s aktieaften, vol 10. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Anne har været til kvindeaften og Anne har været til aktieaften - på én og samme tid.

Anne har simpelthen spenderet tre timer på at være sammen med andre kvinder, for at høre om aktier. Humøret var højt og begejstringen stor, da hun kom sulten hjem med den bedste energi.

”Der var nogle helt unge fra Feminin Invest, som var medarrangører på Dansk Auktionærforenings arrangement.” ”Seje sild” sagde hun fuld af beundring over, at så unge kvinder tager ansvar for deres liv på den måde.

- ”Det var godt nok en lidt spooky oplevelse”, forklarede hun over de (madspilds) koteletter jeg havde tilberedt til hun kom hjem.

- ”Det er lidt som i sportshallens kvindeomklædning. Der er ingen kvinder der skjuler noget, for der er ingen mænd der overvåger. Der var både unge kvinder og ældre kvinder - og i det hele taget alle typer af mennesker”, forklarede hun.

Jeg spurgte naturligvis ind til det faglige ret hurtigt. ”Hvad fik du ud af det?”

- ”De sagde alle sammen, at vi skal lave en strategi, uanset hvor mange penge vi sparer op. Og så snakkede de meget om adfærd, som jo åbenbart er ret vigtig når man skal handle aktier. Ikke at lade sig styre af angst, panik og overmod”.

”De sagde, at man skal lave en strategi, som man kan tage frem af skuffen når man skal handle, for ikke at blive ramt og styret af de følelser. Skide interessant”.

”Så nu skal jeg i gang med at lave en strategi. Det skal være noget med ikke at sælge, selvom markedet går nedaf. Og så skal mine aktier købes ud fra de følelser de giver mig, tror jeg. Noget med sunde aktier, som ikke tjener på dyremishandling og miljøbelastning. Men også aktier der bare giver gode følelser. Som Tivoli jo er for mig”.

”Nå, nå” tænker jeg - lidt såret over, at Anne jo sådan set kunne have læst om vigtigheden i at lave en strategi, i flere af de bøger jeg har skrevet om at handle med aktier. Men pyt!

”De sagde også, at man skal have 10.000 kr. for at gå ind i aktier, men det kan jeg altså ikke vente på”, forklarede Anne.

”Jeg synes det var en god aften, men jeg synes ikke de favnede os, der bare ikke har personlighed til at vente med at investere. Hvor resultatet i stedet er, at vi ikke får købt noget overhovedet” – eller dem der bare ikke lige har mulighed for at spare 10.000 kr. op. Så jeg forklarede et par søde unge piger jeg sad sammen med, at man da bare skal gå i gang”.

Det giver jeg hende ret i.  Min egen Klodshansmetode går jo også ud på at lægge et beløb til side hver måned og så købe aktier hver halve år. Men det er jo slet ikke nødvendigt, når man tænker på, hvor vigtigt det er at komme tidligt i gang med at handle aktier, så man få en føling med øvelsen, mens pengene stadig er små og gevinst og tab derfor også er det.

Nu venter jeg spændt på at se hendes strategi. Den skal nok blive underholdende  - som Anne selv.

 
 
IMG_3324.JPG
IMG_3332.JPG
Boost-din-opsparing-lowres.jpg

Anne’s aktier, VOL 9. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Flasker omsættes til øl-aktier

Anne har på flere måder ændret opførsel siden hun fik interesse for aktier.

Hun mener jo, at aktierne skal finansieres med besparelser, hvor andre mennesker blot lægger pengene til side. Derfor har hun for første gang nogensinde vist interesse for de flasker jeg hidtil har fyldt bilen med for at aflevere i supermarkedet.
Belønning for indsatsen? En flaskebon og en dum kommentar fra forbipasserende, som imponeret betragter min indkøbsvogn overfyldt med tomme flasker.

Hendes nye sport, der går ud på at kradse penge sammen, som hidtil er gledet ubemærket gennem de mange huller i vores økonomiske si, er naturligvis en fordel for vores samlede økonomi. Men det udstiller samtidig en af mine små økonomiske vaner.

I mange år har jeg nemlig gjort noget mange vil synes er skørt med den flaskebon. Noget jeg ikke engang selv har bidt mærke i, da det foregår i min underbevidsthed. Jeg har ubevidst øremærket pengene til min ynglings vin fra tyske Mosel, baseret på den fine Riesling drue.

Forklaringen er hverken oplagt eller prangende. Forklaringen er ganske simpel, at jeg er nærig… kombineret med, at disse Moselvine er næsten umulige at finde til en økonomisk fordelagtig pris. Min underbevidsthed har, med andre ord, bevirket at jeg mange gange har forladt supermarkedet med den fornemmelse, at jeg har fået et par flasker god Mosel vin foræret!

Nu vil Anne noget andet med ”mine penge”. Hun vil have flere aktier, og mens hun fylder flaskemaskinen, snakker hun om, at flasker selvfølgelig skal reinvesteres i flasker – måske i et bryggeri. ”Man drikker noget og får oveni købet penge for det, det er da smart” siger Anne.

”Tuborg er vist ikke på aktier, og Carlsberg koster over 700 kr. Så hellere et lille hyggeligt bryggeri, der sælger øl og sodavand til danskerne på havnen og i parken. Jeg har kigget lidt på Harboe, som koster 89 kr. Dem skal jeg have et par stykker af, hvis vi får penge nok for flaskerne,” forklarer Anne, mens hun forstætter med at proppe emballage i pantmaskinen.

Om hun har undersøgt Harboe aktien? Helt bestemt. Hun ved at bryggeriet stammer fra Skælskør og at aktien koster 89 kr. Hun ved også at den er faldet med 36 pct. i løbet af det seneste år. Der blev jeg altså lige imponeret.

”Du siger jo selv, at det ikke nytter at se på hverken kursudviklingen eller hvad medierne skriver om aktierne. Så kan jeg vel lige så godt købe noget jeg forbinder med hygge” siger Anne.

 
 
vol 9 2.jpg
 
vol 9 1.jpg

Anne's aktier, VOL 8. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Billige aktier til 27 kr.

Anne havde allerede en aktie i sit hoved, da hun lokkede mig ud for at grave kartoftler i weekenden. Hun sidder nemlig og studerer aktiemarkedet nu, i tide og utide. 

”Hvis jeg havde vist tidligere, at det med aktier ikke kun er for folk med mange penge, så var jeg da gået i gang for længst. Jeg har set en aktie til bare 27 kr. Er det ikke vildt? Den vil jeg have nogle stykker af”, forklarede hun, mens vi pressede spaden gennem det øverste frostlag som dækkede hendes guldmine – nye kartofler fra sommerhaven.

Der er i høj grad derfor, at den aftalte pris for høsten blev 54 kr. Så har Anne nemlig penge nok til to aktier af  ”den billige slags”.

De blev så købt i går, efter nøje overvejelser i morgenmarkedet, hvor det hele svingede op og ned indtil priserne var sat korrekt. Hun har åbenbart læst hvad jeg har skrevet om den første time, der kaldes ”tossetimen” i mine bøger. 

”Jeg sparede da 5 kr. på lige at vente til markedet var lidt mere stabilt. Jeg fik 10 aktier for 270 kr.” forklarede Anne, da hun veltilfreds skulle fortælle mig om sin nyerhvervelse til mig senere på dagen. Og forklarede, at det var en dejlig følelse allerede at have 11 aktier, trods hun indtil nu har kun har brugt under 1000 kr. Penge som hun havde overført af sin opsparing fra februar til sit aktiedepot.

Den aktie skaber på flere måder godt humør i vores hjem. Anne er gået efter prisen og det er i sig selv underholdende. Hun kan ikke udtale virksomhedens navn og udtalen af navnet er hidtil blevet noget i retning af ”høpfff” - efterfulgt af et højt grin.

Jeg har flere gange fået associationer til Nørrebro frokoster med döner, schwarma, tabuleh og shish kebab. Anne forklarede dog, at det er noget med seje proteser og den slags virksomheden beskæftiger sig med.

I går aftes fik jeg så afsløringen…. Anne har købt 10 aktier i Össur hf. 

 
 
foto vol 8.jpg
foto 2 vol 8.jpg

Anne’s aktier, VOL 7. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Kartofler for en aktie

Anne vil nu købe aktier for de ting, vi høster i vores have. Det synes jeg som udgangspunkt er en rigtig fed idé. Problemet er bare, at Anne ikke planlægger langt ud i fremtiden. Det skal helst ske med det samme.

Når hun tog emnet op i weekenden, var det heller ikke fordi hun planlagde fremtidens høst, men fordi hun kom i tanke om de kartofler, vi ikke fik gravet op i sommer.

”Vi har altså stadig en række kartofler stående dernede. De fryser da i stykker i den hårde frost,” forklarede hun. ”Hvis de nu stadig er gode, så sparer vi at købe kartofler ind i weekenden,” sagde hun forventningsfuldt.

Jeg tror det er for sent nu forklarede jeg, og ville nok hellere en tur i skoven på mountainbiken.”Kom vi prøver lige det her først,” sagde Anne, og inden jeg så mig om, stod hun på en spade og gjorde sig så tung som muligt i den frosne jord.

Det lykkedes for hende. Mindst 20 kartofler fandt hun, og de var alle så gode som nye kartofler, på en varm sommerdag.

Endnu et Kinder æg, har jeg fundet i Annes aktier. Weekenden bød på nye kartofler, penge på kontoen og atter en formiddag, hvor jeg var ved at flække af grin over Annes idérighed.

Nu manglede vi bare at forhandle om den rigtige pris. Anne mente, at de skulle koste mere end de 40 kr. kiloet, som nye kartofler kostede sidste sommer. Faktisk burde de være dyrere nu, hvor de blev høstet uden for højsæsonen og stadig var i lige så høj kvalitet.

Jeg henviste til, at kiloprisen nærmere er 14 kr. i dagens marked. Annes gode påfund taget i betragtning betød, at vi landede på 54 kr. for halvandet kilo kartofler.

”Så kan jeg nemlig købe to aktier af de der til 27 kr.” sagde Anne glad og gik ind for at gøre kartoflerne klar til en helt fantastisk vinteroplevelse.

Kreativiteten har ingen ende…. 

 
 
vol7, 1.jpg
vol 7,2.jpg

Anne's aktier, VOL 6. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Min garderobe for flere aktier

Kreativiteten har ingen ende, når Anne sætter sig for at spare penge for på den måde at kunne købe flere aktier.

Dele af min garderobe er nu blevet ofret i Annes bestræbelser på at skaffe flere penge til sine aktiekøb.

Det som startede med en uskyldig ide om, at Anne syntes at besparelse på et par dyre stilletter var det samme som penge direkte ind på opsparingen, har udviklet sig til, at min egen garderobe nu er sat i spil.

Anne fortalte forleden, at hun var i gang med at rydde op i sine skabe - hvor dørene iøvrigt ikke er til at lukke på grund af alt for meget tøj.

”Jeg har fundet et sted, hvor jeg kan lægge tøjet til salg uden at skulle gøre andet end at sætte mærkater på. Så betaler folk for det tøj de køber, og jeg får penge direkte af loppemarkedet uden at skulle prutte om prisen med kunderne,” forklarede Anne.

Fin ide tænkte jeg. Så kan skabene måske lukkes igen snart, Anne kan få lidt stimulation til sit shoppegen og der kommer nogen af de penge tilbage, som Anne har købt tøj for gennem en længere periode. Hele tre fordele - uden ulemper – troede jeg.

Da Anne skulle afsted med de mange sække så jeg en af mine jakker var kommet med. En fejl tænkte jeg og stak hånden ned i den ene sæk.

”Hvad gør du?” spurgte Anne.

”Der var bare kommet noget af mit tøj ned i sækken, så jeg tænkte…..”

”Du har jo ikke brugt den jakke i meget lang tid,” sagde Anne.

Inden jeg nåede at forsvare mig, forklarede Anne at hun desuden ikke brød sig om den.

Altså - mit tøj kan nu findes på et loppemarked. Skulle folk blive fristet kan jeg så notere, at de penge der kommer ind, bliver brugt på nye aktiekøb…til Anne.

Godt set Anne. Det er skide sjovt at se dig spare op, og når det kommer til stykket er det måske meget godt, at jeg får tyndet ud i de gamle beklædningsgenstande. Hvad mon du vil bruge ”vores” penge til?

 
 
loppemarked1.jpg
byens bazar.jpg

Anne's aktier, VOL 5. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Anne har købt sin første aktie

Så skete det. Anne har købt sin første aktie.

I bedste Anne-stil kunne hun naturligvis ikke vente. Vi havde ellers aftalt at snakke om, hvor mange penge Anne bør investere i første omgang, og hvilken type aktier hun med fordel kunne starte med. Det nåede vi så ikke.

Nu shopper hun åbenbart også aktier uden mig. Respekt for det.

”Jeg troede, at vi skulle vente til du havde lagt lidt flere penge til side?”, spurgte jeg.

Hun gik bare i gang. Hun fandt selv en handels portal, gik ind i kurslisten og slog til, da den rigtige aktie viste sig. Jeg havde forklaret lidt om fordelene ved at købe aktier for lidt større beløb, men det har sådan en som Anne altså ikke tålmodighed til.

”Du kunne da godt have fortalt mig, at jeg kan købe aktier for meget få penge ad gangen. Så slipper jeg for at spare meget op, før jeg kommer i gang. Der var en Tivoli aktie til 660 kr. Det er da både nemt og billigt,” forklarede Anne, som mener den er billig lige nu, fordi Tivoli er vinterlukket.

Anne er både glad og skuffet

”Tivoli er bare et fedt sted. Der får jeg kaffe med min far og ser på mennesker. Det giver mig en følelse af sommer, hygge og gode oplevelser,” forklarer Anne.

Men hun er også stærkt utilfreds med hendes første aktiekøb.

”Karsten, aktien er faldet med 6 kr.,” startede hun med at sige næste dag, da hun tjekkede morgenmarkedet. Før børsen lukkede kunne hun fortælle, at dagens samlede tab nu var oppe på 15 kr.

Jeg trøstede hende med, at min Klodshansmetode som udgangspunkt går ud på, at aktierne på kort sigt kan give tab, men at de efter nogle år, med ret stor sandsynlighed, giver gevinst.

Desuden er det jo godt set af Anne at hun bare skal købe aktier helt tilfældigt uden at skæve til nyheder…og følelser. Det gjorde hun så alligevel. Pyt med at den første aktie købes med lidt følelser. Anne skal jo tænke på både opsparing, shopping og kaffe med sin far i…Tivoli.

Nu er det weekend, og der er ro på aktiekurserne. Jeg føler mig ret sikker på, at Anne tjekker kursen på sin aktie allerede mandag morgen, hvor børsen åbner igen. Men også, at hun snart shopper aktier igen.

Hun snakker allerede nu om ny aktie.

”Den koster kun 27 kr. den aktie jeg ser på,” forklarer Anne. Desværre kan hun ikke hun ikke udtale navnet, sådan at jeg kan følge med i, hvad hun har gang i.

 
 
vol5,1.jpg
 
unnamed.jpg

Anne's aktier, vol 4. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Aktier for madspild

Anne mener som sagt, at en besparelse er det samme som en opsparing – også selvom pengene er sparet ved at købe ting, ingen af os har brug for.

Den har vi drøftet en del herhjemme, men selvom jeg har skrevet fem bøger om opsparing, investering og privatøkonomi er det Anne der har trukket det længste strå. Stilletter købt med 300 kr. besparelse, betyder at Anne nu har 300 kr. ekstra til at købe aktier for.

Nu har hun så også fået den lyse ide, at hun kan købe aktier for de penge hun sparer ved at mad der er mindre dyrt end hidtil.

Tosset er hun jo ikke. For hun har kastet sig over madspild, og der må jeg indrømme, at der er mange penge at spare.

Derfor synes jeg også at hun her har en rigtig god ide. For hun kombinerer flere fordele. Hun støtter en god sag, hun sparer penge, og hun opretholder sin hang til luksus…fordi det sjovt nok altid er de økologiske varer der ligger i montren med madspild, der hvor vi handler ind.

Altså. Nu får jeg fine bøffer, Anne får penge til hendes aktier, og vi kan begge føle at vi gør noget godt for samfundet.

Mange bække små. 

 
 
IMG_3209.jpg

Anne's aktier, vol 3. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

New Yorker økonomi

”Kan vi aftale at jeg køber aktier for de penge jeg sparer, hvis jeg nu finder et par sko meget billigt. Så er der jo penge til overs, som jeg kan bruge som opsparing?”

Sådan spurgte Anne som sagt om, lige før jeg indså hvad vores lille familie nu er kastet ud i.

Jeg forsøgte at forklare Anne, at jeg ser lidt anderledes på det der med at spare op og spare penge. Annes forslag kan sammenlignes med det jeg selv kalder New Yorker økonomi. Med det tænker jeg på den måde vi nogen gange indregner besparelser i vores budget.

Eksempel. Vi har netop besluttet at rejse til New York. Vi ved at en almindelig billet koster omkring 6.000 kr. Vi finder en billet til 4.000 kr. og har dermed sparet 2.000 kr. Det er her nogen vil mene, at vi nu har 2.000 kr. ekstra til rejsen. Passende som kan bruges på den fede vinterfrakke vi ønsker os. Når vi finder den rigtige vinterfrakke ser vi, at den er 1.500 kr. billigere end i Danmark. Så er der altså yderligere 1.500 kr. til tøj. Og sådan kan det fortsætte indtil kuffert er fyldt med fornødenheder –og unødigheder – for mange tusinde kroner, som man ifølge New Yorker økonomien har sparet op!

Den gik Anne ikke ind i. I stedet fortsatter hun. ”Vi kunne jo også gøre det med almindelige indkøb. Hvis vi køber kød i madspil og sparer 50 kr. kan vi jo købe aktier for pengene?” Før jeg når at svare forklarer hun, at hun allerede har sparet 250 kr. på den måde i dag.

”Jeg må hellere sætte penge over på din konto, så jeg ikke bruger dem til impulskøb,” siger hun.

Lyden Fling høres straks efter fra min telefon - 250 kr. kommer ind med Mobile pay. 

Nu siger det Fling, Fling, Fling stort set hver dag, når Anne er i byen.

Det er naturligvis interessant at kunne følge Anne på hendes rejse gennem detailhandlen, men jeg glæder mig nu mere til at se hvad hun gør, når hun skal købe den første aktie. 

 
 
Det siger Fling, Fling, Fling på min telefon, hver gang Anne shopper

Det siger Fling, Fling, Fling på min telefon, hver gang Anne shopper


Anne's aktier, vol 2. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Hvad Anne har lært om aktier – i BT.

”Hvorfor har du aldrig fortalt at det er så enkelt at handle med aktier, Karsten?”

Jeg har endnu ikke fået min morgente, da Anne stiller spørgsmålet med grødet morgenstemme.

”Hvad mener du?”

”Jeg har lige læst i BT, at man kan købe én aktie ad gangen. Så behøver man jo ikke at have mange penge for at investere i aktier”, spørger Anne.

Jeg står og tænker på de bøger jeg selv har skrevet om aktiehandel og går forsigtigt i gang med at forklare om den metode jeg selv har opfundet. Den kaldes Klodshansmetoden, og går netop ud på at købe aktier i små portioner efterhånden som man har råd.

Knapt kommer jeg i gang inden Anne afbryder. ”Det er sgu da den metode jeg mener. Jeg så den i en gammel BT i går, og tænker at du jo bare kunne have fortalt mig, at det kan være så nemt at komme i gang med at handle med aktier,” siger hun og fortsætter.

”Hvad med om jeg køber aktier for de penge jeg sparer, når jeg eksempelvis finder stilletter på et godt tilbud? Der kan jeg nemt spare mere end 500 kr. Det kunne da pludselig blive sjovt at spare op på den måde tænker jeg,” forklarer Anne. 

Jeg tænker, at det godt nok er en sjov måde at spare op på. Men altså. Så er luksus pludselig en opsparing, når det købes til en nedsat pris?

Men hun stopper ikke her……

 

Læs artiklen fra BT her

 
 
BT var de første der skrev om min bog BOOST DIN OPSPARING MED AKTIER   Læs artiklen fra BT her

BT var de første der skrev om min bog BOOST DIN OPSPARING MED AKTIER

Læs artiklen fra BT her


Anne's aktier, Vol 01. Læs hvordan vi rådgiver dig om penge….

Et vaskeægte kinderæg

Tænk sig. Hele tre gode ting sker på én gang. Et vaskeægte kinderæg – for voksne.

Ikke alene har min bedre halvdel for første gang i sit liv vist interesse for at spare op - hun gør det oven i købet på en humoristisk og underholdende måde. Og så viser det sig, at være et perfekt feltstudie for min økonomiske rådgivning i Pengeministeriet.

Faktisk er hun morsom – ufrivilligt – så ofte, at jeg mener der er tilstrækkeligt med underholdning til alle jer der følger mig og Pengeministeriet.

Jeg har længe – med både undren og fascination – noteret, at Anne kan tjene rigtig mange penge og bruge dem alle igen, uden at lægge en eneste øre til side.

Det har jeg haft masser af glæde af, når hun har delt sit forbrug med mig.  Men indrømmet; - jeg har også være forarget i situationer, hvor hun købte løs fra de dyreste hylder uden tanke for vores behov. Bevares, det kan være lækkert med tartar til frokosten i weekenden, men 400 gram til hver, er vel i overkanten? Hendes vine købes ud fra, troen på et fast proportionalt forhold mellem pris og kvalitet og at hun altid kun vil have det bedste. Det er svært for sådan en som mig at se passivt til. Jeg mener jo selv, at gode vine ikke behøver at koste en formue for at være kandidater til lørdagsbøffen. Det kan jeg alt sammen skrive meget mere om senere, men lige nu skal vi til sagen.

Anne vil have aktier NU!

Ja, jeg kalder hende Anne, for hun vil ikke have sit rigtige navn i medierne, selvom hun er med på, at jeg deler hendes økonomiske dispositioner med alle jer.

Anne vil købe aktier. OG gæt engang hvor hun har fået den ide fra? 

På en messe i weekenden, hvor mine bøger lå til salg :-)

Fortsættes i Vol 2....


 
 
Anne er med mig på messe, hvor mine bøger er til salg. Hun synes at Dansk Aktionærforening har en ret sjov stand.

Anne er med mig på messe, hvor mine bøger er til salg. Hun synes at Dansk Aktionærforening har en ret sjov stand.